De Meerse Hoppers


De Meerse Hoppers is een Nederlandse folklore dansgroep welke optreedt in binnen- en buitenland.
Voor festivals, zie ons topmenu.

Wij zijn gestart in 1989 toen de Gemeente Haarlemmermeer een stedenband aanging met Hódmezövásárhely in Hongarije.
Dansers van  “Zvarniara” werden uitgenodigd om daar
Nederlandse volksdansen te laten zien. Zo ontstond de eerste uitwisseling met een Hongaarse dansgroep en was de Presentatiegroep een feit.

Zvarniara is de naam is van een Griekse dans, daarom gebruiken wij in het buitenland een andere naam:  “Meerse” verwijst naar de Haarlemmermeer en de “Hop” naar een danspas. De (grass)hopper, sprinkhaan, staat tevens in ons logo tussen het koren van de Haarlemmermeer.
De naam “Zvarniara” heeft overigens ook te maken met de polder want dit betekent “de eg”, een landbouwwerktuig.

Nederlandse ffoto1olklore kent een grote verscheidenheid aan stijlen: walsen, polka’s en zelfs de Engelse “Hornpipe” maakt als Nederlandse “Horlepiep” deel uit van het dansrepertoire.

 

 

MannenHet programma omvat oude, traditionele dansen maar ook de moderne dansen ontbreken niet en af en toe kan er meegezongen worden met bekende Nederlandse liedjes.
Wij dragen authentieke kostuums uit Bunschoten, Volendam, Marken en Urk. Niet alleen de bekende zondagse dracht, maar ook de daagse en (gedeeltelijke) rouwdracht; tijdens een kleine modeshow vertellen wij u graag meer over over onze kostuums.

Onder de naam “Zvarniara” treden wij op in eigen land, niet alleen met de Nederlandse dansen maar ook met internationale folkloristische dansen.
De kostuums die daarbij gedragen worden zijn niet authentiek maar een mooie kopie van het origineel.

Digital image

Het enthousiasme, de afwisselende wereldmuziek en kleurrijke kostuums maken een optreden van de groep de moeite waard.

Home